Warsztat: Młode czy dojrzałe? Porozmawiajmy o winach

Warsztat prowadzony przez Julio Césara, podczas którego poznamy główne organoleptyczne cechy młodych i dojrzałych hiszpańskich win czerwonych.

Nauczymy się, jak rozpoznawać te wina poprzez wygląd, aromaty wyczuwane w nosie i wrażenia, które pozostawiają w ustach. Tak jak pływać uczymy się pływając, tak wiedzę o winach zdobędziemy degustując wino. W trakcie spotkania będziemy degustować trzy czerwone wina, jedno młode, a dwa – które dojrzewały w beczce i w butelce.

Odkryjemy, które wino smakuje nam bardziej. Dowiemy się też, jak je rozpoznawać na półce sklepowej i jakimi zasadami warto się kierować przy ich konsumpcji.  Warsztat dla każdego – dla osób, które wiedzą już coś o winach, i takich, którzy nie mają żadnej o nich wiedzy.

Jak twierdzi Julio César:  „jeśli ja mogę zrozumieć zawiłości języka polskiego, to każdy z Was może zrozumieć tajniki wina. Język polski jest przy tym dużo trudniejszy”.

Czas trwania: 1 h

SOBRINO - Zdjecia

¡Hola Amigos! Nazywam się Julio César Sobrino i jestem od dwóch lat mieszkańcem Torunia. Moją pasją jest świat wina. Odkryłem ją, tak jak to z pasjami często bywa, nagle i niespodziewanie. Po latach pracy w biznesie, zarządzania personelem w dużej hiszpańskiej firmie, coraz bardziej zaczął mnie ciekawić świat wina, tajniki jego produkcji, pochodzenia i konsumpcji. Zacząłem czytać przewodniki winiarskie, odwiedzać winnice, kończyłem kolejne kursy i szkolenia, a przede wszystkim degustowałem setki win, poznając tajniki ich koloru, aromatu i smaku. Szczęśliwie stało się, że tę nową drogę rozpocząć mogłem w Hiszpanii, w jednym z największych krajów winiarskich świata, w którym wino stoi na stole w prawie każdym domu. Dziś swoją wiedzą winiarską dzielę się z mieszkańcami Polski. Angażuję się w działania związane z propagowaniem kultury wina oraz edukacją w jej zakresie. Przełamuję stereotypy, przekonując, że wino nie jest zarezerwowane tylko dla wyższych sfer, a wiedza o nim nie jest skomplikowana.

Podejmowane przeze mnie działania grupuje Projekt-Sobrino. Obecnie budują go trzy główne elementy: Szkoła Degustacji Wina (w ramach której oferuję kursy podstawowej wiedzy o winie, kursy degustacji i oceny wina  oraz kursy monograficzne), profil Julio Cesar Sobrino – Świat wina dla każdego (prowadzony na portalu Facebook, na którym w prosty sposób piszę na temat wina oraz dzielę się zapisami własnego Dziennika Degustacji) oraz aktywność realizowana pod marką SOBRINO (prowadzenie pokazów degustacji wina dla grup zorganizowanych, świadczenie usługi „Prywatny sommelier” oraz realizowanie usług konsultingowych na zlecenie właścicieli  restauracji i sklepów prowadzących sprzedaż wina w Polsce).

www. sobrino.pl

FacebookTwitterGoogle+Share

Zostaw komentarz